Един човек е загинал в свлачище, а стотици хиляди хора

...
 
Един човек е загинал в свлачище, а стотици хиляди хора
Коментари Харесай

Загинал и изчезнали след силните дъждове в Япония

 

Един човек е умрял в свлачище, а стотици хиляди хора са били призовани да се изтеглят от домовете си в югозападна Япония, откакто синоптиците предизвестиха за „ най-силните дъждове в историята “на района.

Потвърдена е гибелта на 77-годишна жена в свлачище, което е засегнало дома ѝ през нощта в селския регион Фукуока, оповестиха за Агенция Франс Прес от локалната пожарна работа, представени от БГНЕС.

Трима души също са изчезнали след свлачище в град Каратсу, в префектура Сага, която граничи с Фукуока, оповестиха локалните управляващи.

Над 420 000 души в префектура Фукуока и прилежащата Оита бяха подложени на предизвестие за евакуация от най-високо равнище, което осведоми хората: „ Животът ви е в заплаха, би трябвало да предприемете незабавни дейности “.

Повече от 2 милиона души в префектурите Фукуока, Хирошима, Сага, Ямагучи и Оита бяха под предизвестие от по-ниско равнище, което ги приканва да се изтеглят, в случай че се намират в рискови региони.

В Япония има заповед за евакуация на пет равнища, само че хората не могат да бъдат принудени да изоставен домовете си.

Японската метеорологична организация заяви, че проливните дъждове основават заплаха от наводнения и свлачища в районите Фукуока и Оита.

Създадена е работна група, която да координира дейностите в отговор на дъждовете.

Проливният дъжд провокира разстройства в пътуването, в това число краткотрайно прекъсване на придвижването на влака-стрела сред западната част на Хирошима и Фукуока, заяви операторът JR West.

Хиляди домове в Западна Япония са останали без ток, сподели Мацуно.

В момента в Япония тече годишният дъждовен сезон, който постоянно води до проливни дъждове и от време на време до наводнения и свлачища, както и до жертви.

Учените настояват, че изменението на климата ускорява риска от проливни дъждове в Япония и на други места, защото по-топлата атмосфера задържа повече вода.

Метеорологичната организация заяви, че в района към този момент вали повече от седмица.

През 2021 година дъждовете провокираха опустошително свлачище в централния курортен град Атами, при което починаха 27 души.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР